Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg
  2024-03-09 20:53:12, szombat
 
 



Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg: bulgur - zöldbabos bulgursaláta-recepttel

A bulgur egy ősi étel, amelynek kimagasló a tápértéke és tápanyagtartalma. Már a Bibliában is említést tesznek róla, illetve az ókorban is nagyon kedvelték, és igencsak gyakran fogyasztották. A bulgur nagyszerűen párosítható zöldségekkel és fűszernövényekkel, talán ez is az oka, hogy hazánkban is ennyire sokan kedvelik.

A bulgur egészségre vonatkozó előnyei elsősorban a gabona (jelen esetben: búza) magas rosttartalmából származnak, a magas rosttartalmú gabonák ugyanis segítik az emésztést. Az élelmi rostok magas szintje serkenti az emésztési folyamatokat a szervezetben és megelőz bizonyos egészségi problémákat, mint például görcsök, puffadás, székrekedés. A rost javítja a tápanyagfelvétel hatékonyságát a bélben, illetve a koleszterin-egyensúlyt azáltal, hogy eltávolítja a felesleges omega-6 zsírsavakat, és így azok nem halmozódnak fel az artériákban.

A bulgur képes a vércukorszintet is javítani a szervezetben, éppen ezért kedvező ez a gabona a 2-es típusú cukorbetegek számára, ugyanis az inzulin felszabadulásának optimalizálásával segít megelőzni a vércukorszint drasztikus megemelkedését, illetve csökkenését, ami nagyon veszélyes lehet azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.

A bulgurban található ásványi anyagok átfogó profilja számos szervrendszerünk számára fontos, de különösen a csontok szilárdságát tudja biztosítani. Az öregedéssel a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken, éppen ezért nagyobb mennyiségű foszforra, mangánra és vasra van szükségünk a csontok egészségének megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. A bulgur sok olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely aktívan hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

A bulgur a szív- és érrendszer egészségét is segíti, ugyanis jelentős mennyiségű kálium található meg benne. A kálium egy ismert értágító, ami azt jelenti, hogy csökkenti az erek és az artériák terhelését, és ezzel a vérnyomást is. Azok számára javasolható a bulgur rendszeres fogyasztása, akiknél magas a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a kockázata.

A bulgur vitaminok és ásványi anyagok sorát tartalmazza, amelyek mind-mind pozitívan hatnak az immunrendszer egészségére és működésére.

A vas kulcsfontosságú ásványi anyag az étrendünkben. Ez a tápanyag pozitívan hat a keringési rendszerre is. Vashiány során vérszegénység alakul ki, ami pedig gyengeséget, dezorientációt, fáradtságot és gyomorbetegségeket okozhat. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor nem lesz olyan élénk a keringésünk, és még az energiaszintünk is lecsökken.

A bulgur fitonutriens antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segíthetnek a gyulladás megszüntetésében, illetve az egészséges sejtek mutációjának csökkentésében, ami köztudott, hogy rákos betegségeket generálhat. A szervezetben lévő szabad gyökök stimulálják az oxidatív stresszt, ezzel gyulladást és sok-sok betegséget okozva.

A bulgurt fogyaszthatjuk köretként, de salátaként is megállja a helyét. Most egy remek bulgursaláta-receptet mutatunk be.

Zöldbabos bulgursaláta hozzávalói:
2 csésze bulgur,
egy csésze kisebb zöldbab,
fél csésze zöldborsó,
egy kisebb csokor petrezselyem,
egy nagyobb paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint olívaolaj, só és bors.

Elkészítése:
Pároljuk roppanósan puhára a zöldbabot és a zöldborsót is. Készítsük el a bulgurt, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük át egy salátástálba, majd keverjük hozzá a borsót és a zöldbabot is, illetve a kisebb szeletekre vágott paradicsomot. Reszeljük le a fokhagymát, majd keverjük bele a megborsozott, megsózott olívaolajba. Adjuk ezt is a salátánkhoz. Végezetül szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: antioxidánsokban, tápanyagtartalma, szervrendszerünk, cukorbetegségben, megszüntetésében, tápanyagfelvétel, vércukorszintet, szervezetünkben, rosttartalmából, petrezselyemmel, energiaszintünk, kulcsfontosságú, dezorientációt, fogyaszthatjuk, kialakulásának, csökkentésében, megemelkedését, hatékonyságát, megelőzéséhez, immunrendszer, vércukorszint, fogyasztották, vérszegénység, csontritkulás, egészségének, bulgursaláta, megőrzéséhez, folyamatokat, petrezselyem, rosttartalmú, ásványianyag, salátástálba, paradicsomot, szervezetben, szilárdságát, megborsozott, bulgur nagyszerűen, bulgur egészségre, magas rosttartalmú, élelmi rostok, emésztési folyamatokat, rost javítja, tápanyagfelvétel hatékonyságát, felesleges omega-6, bulgur képes, 2-es típusú, inzulin felszabadulásának, vércukorszint drasztikus, bulgurban található, csontok szilárdságát, csontok egészségének, csontritkulás megelőzéséhez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztina b...  A föld szépségéért  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szent György nap  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Gaál Viktor gondolata  William Shakespeare idézet  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Ez a jó az alvásban.  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  A Gömb  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Különös!  Életművészet  Két tekintet van  Alvó cica  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ha így haladunk...  Muratáj  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az udvariasság alapja: önismer...  Irgalom és ítélet  Ahogy emelkedik a rezgés...  Palóc Grand Canyon  A Gömb  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Két tekintet van  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bulgur nagyszerűen, bulgur egészségre, magas rosttartalmú, élelmi rostok, emésztési folyamatokat, rost javítja, tápanyagfelvétel hatékonyságát, felesleges omega-6, bulgur képes, 2-es típusú, inzulin felszabadulásának, vércukorszint drasztikus, bulgurban található, csontok szilárdságát, csontok egészségének, csontritkulás megelőzéséhez, ismert értágító, artériák terhelését, bulgur rendszeres, bulgur vitaminok, immunrendszer egészségére, tápanyag pozitívan, keringési rendszerre, bulgur fitonutriens, gyulladás megszüntetésében, egészséges sejtek, szervezetben lévő, oxidatív stresszt, bulgurt fogyaszthatjuk, csésze kisebb, kisebb csokor, nagyobb paradicsom, kisebb szeletekre, antioxidánsokban, tápanyagtartalma, szervrendszerünk, cukorbetegségben, megszüntetésében, tápanyagfelvétel, vércukorszintet, szervezetünkben, rosttartalmából, petrezselyemmel, energiaszintünk, kulcsfontosságú, dezorientációt, fogyaszthatjuk, kialakulásának, csökkentésében, megemelkedését, hatékonyságát, megelőzéséhez, immunrendszer, vércukorszint, fogyasztották, vérszegénység, csontritkulás, egészségének, bulgursaláta, megőrzéséhez, folyamatokat, petrezselyem, rosttartalmú, ásványianyag, salátástálba, paradicsomot, szervezetben, szilárdságát, megborsozott, zöldségekkel, cukorbetegek, mutációjának, étrendünkben, betegségeket, fitonutriens, eltávolítja, zsírsavakat, öregedéssel, biztosítani, olívaolajba, székrekedés, csökkenését, problémákat, egészséggel, segíthetnek, halmozódnak, tartalmazza, artériákban, koleszterin, salátánkhoz, gyengeséget, érrendszeri, keringésünk, egészségére, felaprított, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.